LENTEKRIEBELS

Er zijn mensen die hebben last van de winter en de kou. Mijn Menno bijvoorbeeld, hij wilde de deur niet uit als er sneeuw of ijs lag. Als ik op mijn schaatsen achter het huis speelde, keek hij van binnen achter het raam en verklaarde me voor gek. Hij leefde op bij de eerste zonnestralen en hij genoot van het frisse voorjaarsgroen. Hoewel ik alle jaargetijden mooi vind, moet ik toegeven dat ik nu ook weer geniet van de langere dagen en de vogels die zich weer voorzichtig laten horen.

Het voorjaar maakt dat veel mensen gaan bewegen en diëten onder het motto: ’ik moet straks weer in zwembroek/bikini’. Voor mij heeft dat ‘year round’ de aandacht. Ik hou van sporten en voel me lekkerder als ik dat regelmatig doe. Ik vind het nog leuker als ik doelen stel om mezelf uit te dagen (ik geef toe: ik ben een tikkeltje competitief). Zo had ik nooit gedacht ooit de marathon van New York te lopen. Om fit te blijven doe ik cardio- en krachttraining met the DISQ. Dat is een soort belt met schijven en een elastisch touw naar je enkels, met regelbare weerstand, waarmee je je hele lijf kunt trainen. Super handig: ik neem hem zelfs mee op reis. Recent vertrok ik naar een zonnig Afrikaans eiland met in mijn handbagagekoffertje: the DISQ, loopschoenen, sportkleding , laptop, toilettas en op de resterende plek, ondergoed, ’n bikini en twee jurkjes gepropt. Het eiland bleek bewolkt en er waaide een koude wind, dus ik lag op het strand niet óp, maar ónder handdoeken tegen de kou, want mijn prioriteiten bij het pakken waren duidelijk…
Het deed me denken aan de Oostenrijkse vakanties: Ik heb Menno een keer zover gekregen dat hij meeging, echter zoals altijd regende het. De Oostenrijkers zeggen: “Es gibt kein slechtes Wetter, nur slechter Kleidung’, maar Menno ging écht niet in regenpak mee wandelen.

Wanneer de échte lentekriebels weer beginnen is nog even afwachten. Dat brengt niet alleen algemene opgewektheid met zich mee, ik associeer de lente toch ook met verliefd zijn. Mijn buurvrouw doet aan numerologie en ze heeft me verteld dat ik een ‘6’, ‘3’ en vooral een ‘5’ ben. Mijn totaalgetal is ook een ‘5’ en mijn fundament is óók een ‘5’. De ‘6’ symboliseert mijn verantwoordelijkheidsgevoel en de ‘3’ mijn intuïtie, gevoel en creativiteit. De ‘5’ staat voor vrijheid: die staat bij mij in alles dus voorop en dat klopt als een bus. Ik zeg altijd: na gezondheid is vrijheid ons grootste goed. De buurvrouw stelde me een rake vraag: ‘Zou je leven even veel waarde hebben als je gezond, maar gevangen zou zijn? Dat leidde tot een hernieuwd inzicht: voor mij is vrijheid dus misschien wel mijn grootste goed. Voor 2018 berekende ze voor mij persoonlijk het getal ‘2’. Die staat voor verbinding. Ik heb na Menno’s overlijden lange tijd in een isolement geleefd, maar ik ben erachter gekomen dat ik gelukkiger ben als ik in verbinding sta met anderen. Zij duidde ook de verbinding met mezelf, maar misschien is het stiekem wel zo dat ik weer verliefd mag worden dit jaar? Menno is nooit weg natuurlijk, maar na jaren alleen sta ik wel weer open voor nieuwe liefde. Dus ik ben heel benieuwd. Maar dat hoeft natuurlijk niet persé in het voorjaar te gebeuren. Overigens zou ‘een 9’ me volgens de buuf het beste passen.