Nicole Buch op bezoek in de gevangenis in Rome

24 juli 2020, Tekst: Wilfred Takken, Beeld: SBS6

Zap In haar nieuwe SBS6-programma duikt Nicole Buch buitenlandse gevangenissen in, op zoek naar de verheffingsgedachte. De Italiaanse maffiavrouwen mogen veel meer dan gewone gedetineerden.

Benauwd kijkt Nicole Buch naar haar bord pasta. Zij moet het helemaal leegeten terwijl haar gastvrouw streng toeziet. Even voel je hoe intimiderend gastvrijheid kan zijn. Vooral als de gastvrouw van de maffia is.

Voor haar tv-programma Buch in de Bijzondere Bajes (SBS6) is de presentatrice op bezoek in de gevangenis van Rome. De maffiavrouwen, die daar op een aparte afdeling zitten, mogen zelf koken. Buch krijgt de pasta van Celeste Casamonica-Padra, een oudere dame die lid is van twee machtige Sinti-clans. Een soort padrona di tutti padrone dus. Als zo’n vrouw op je vork zit te kijken – dat kauwt niet lekker weg.

Buch merkt dat ze buiten de gevangenis gevolgd wordt. En tijdens een interview met een advocaat, wordt deze ‘toevallig’ vanuit de gevangenis gebeld door de boss van de Padra’s. De maffiavrouwen willen Buch gebruiken om zichzelf neer te zetten als onschuldig. Ze zijn veroordeeld op hun achternaam, zeggen ze. Ze zijn slechts „vrouw van, zus van, dochter van”.

Nadat tv-maker Menno Buch in 2014 overleed, nam zijn vrouw en producent Nicole Buch de presentatie van zijn gevangenisprogramma over. Nu is zij van RTL naar Talpa verhuisd voor een spin-off. Buch bezoekt buitenlandse gevangenissen waar de gedetineerden verrassend veel mogen. Meestal zit daar een verheffingsgedachte achter. In Uruguay mogen ze rugby spelen, in Georgië maken ze de hele dag muziek. Eén Georgische kwam in The Voice terecht en kreeg op het podium gratie van de minister van Justitie.

In deze eerste gevangenis gaat het echter niet om verheffing, maar om corruptie. De maffiavrouwen mogen veel meer dan gewone gedetineerden. Ze bakken taarten, hebben een sportzaal en een moestuin. Buch probeert buiten te achterhalen hoe het werkelijk zit met hun betrokkenheid. Een journalist legt uit dat de vrouwen in de clans vaak de touwtjes in handen hebben.

LEES VERDER OP www.nrc.nl